Fistel i Etiopien

I Etiopiens huvudstad Addis Ababa ligger sjukhuset Fistula Hospital, grundlagd i 1974 av australiensiskan Dr. Catherine Hamlin. Sjukhuset är det enda i världen som är specialiserat på att operera förlossningsskadade kvinnor.

En fistula, eller fistel är en skada som kan uppkomma i samband med långdragna förlossningar. I många utvecklingsländer är just detta ett problem eftersom få uppsöker sjukhus när de skall föda och fördi det är flickor helt ner i 10-års åldern utan kroppar som är redo för en födsel. När födseln tar tid och underlivet inte får tillräckligt med blod dör vävnaden. Där den döda vävnaden har varit bildas hål mellan tarm eller urinblåsa och slidan som i sin tur gör att flickan inte kan hålla kontroll på urin och avföring.

I Etiopien anses en flicka vara vuxen när hon får sin första menstruation. Kort därefter giftas hon bort och sedan tar det inte lång tid innan hon är med barn. Födseln kan vara upp mot en vecka eftersom barnet inte kan komma ut genom ett för smalt bäcken. Ofta dör barnet i livmodern, vilket kan vara enda räddningen för modern. Barnets huvud krymper ihop när det dör och då kommer det ut lättare.

Ofta blir flickorna dubbelinkontinenta. Detta gör att avföring och urin rinner ner för benen och gör spår efter henne där hon står och går. Värmen och bristen på tvättmöjligheter skapar en outhärdlig lukt som gör att både flickans man och hennes familj stöter bort henne. Vanligen tvingas hon iväg, ensam till en hydda utanför stan där hon får bo och klara sig själv. Uppskattningsvis drabbas ca. 12 000 flickor av fistel varje år i Etiopien.

Mellan 1200 och 1500 flickor, varje år, tar sig på något sätt till Fistula Hospital. Ofta får de sälja allt de äger för att få råd, ofta måste de tigga. Sjukhuset erbjuder gratis vård och ungefär 80 procent av flickorna blir återställda och vänder hem. De resterande, med för svåra skador, erbjuds att stanna kvar och arbeta. Antingen som skötare på sjukhuset eller som jordbrukare på en närliggande gård. Några av dessa har senare blivit framstående läkare som nu själva hjälper flickor i samma situation. 24 000 flickor har blivit friska!

Sjukhuset drivs av välgörenhet. Vill du, så kan du hjälpa! Hos
The Worldwide Fistula Fund kan man skänka pengar via PayPal. Hos Fistula Foundation finns fler sätt.

65115-1177
65115-117665115-1175

Mer information:
One By One - Funding care for women with fistula
Campaign to End Fistula - UNFPA
FN's lista över "tio historier världen borde höra mera om"
Etiopienfonden

Comments
Postat av: Flitiga Myran

Modigt av dig att bryta den glättighet som oftast råder i bloggar om inredning och design. Du har mitt stöd.

Postat av: Bettina

Tack! Till en början var det meningen att det endast skulle vara en designblogg men det finns så mycket annat intressant och vart bättre att ta upp det än här? :)

2006-04-05 @ 05:38:27
Postat av: Anonym

Vilken fin sida

2006-04-10 @ 13:12:58
Postat av: Clara

Vilken fin sida

2006-04-10 @ 13:13:21

Comment here:

Name:
Remember me?

E-mail address:

URL:

Comment:

Trackback