Skotska slott

Skottland står väldigt långt upp på min lista över drömresmål. Mycket på grund av naturen men kanske än mer på grund av landets långa historia och många vackra slott. Det finns oändligt många att välja på, här är några.


Eilean Donan Castle
ligger i Loch Duich i det västra höglandet. Det ligger i närheten av landsbyn Dornie, och man kommer hit endast till fots via en bro.

Slottet bygdes i 1220 av Alexander II av Skottland och det sägs att Robert the Bruce gömde sig här när han flydde från engelska soldater.

Eilean Donan är en av Skottlands mest fotograferade platser och har varit med i filmer som Highlander, Loch Ness och The World Is Not Enough.

Numera är det klanen MacRae som äger slottet och antal invånare på ön är en!

Eilean Donan Castle

Foto: whiskymesse.at


Dunnottar Castle var en medeltidsborg, numera finns endast ruiner kvar. Det ligger nordöst i Skottland, i närheten av Stonehaven. Det mesta av arkitekturen är från 1200-talet men det finns ruiner från så långt tillbaka som 84 a.d.

Borgen har spelat en central roll i Skottlands historia på grund av dens placering, med vy över sjövägen till norra Skottland.

I 1990 spelades Hamlet in här, med Mel Gibson och Glenn Close.

Dunnottar Castle

Foto: clankeithusa.org


Drum Castle ligger i närheten av Banchory, i Abderdeenshire. Ursprungligen fanns här endast ett torn, rest av Richard Cementarius på 1200-talet, troligen ett av de äldsta i Skottland. Resten av slottet kom på 1600- och 1800-talet.

I 1323 gav Robert the Bruce slottet till William Irvine och fram till 1976 bodde Irvine-ätten här. Numera är det National Trust for Scotland som äger Drum och det kan besökas i sommarhalvåret.

Drum Castle

Foto: mishuna.image.pbase.com


Culzean Castle ligger i närheten av Maybole på Ayrshirekusten. Tidigare bodde Markisen av Ailsa här men, precis som Drum så är det National Trust for Scotland som äger det nu. Culzean (uttalas cul-ANE) byggdes på sent 1700-tal, på order av David Kennedy, tionde greven av Cassilis.

Amerikanska presidenten Dwight Eisenhower bodde här en kort period under andra världskriget, och när  familjen Kennedy donerade slottet till staten var det på villkoret att Eisenhower skulle få topplägenheten. Han bodde här i perioder senare, bland annat under sin tid som president.

Slottet är också känd för att vara avbildad på baksidan av fempund-sedeln i Skottland.

Culzean Castle

Foto: gla.ac.uk


Kilchurn Castle (uttalas kilHERN) är från 1400-talet och ligger i slutet på Loch Awe, i Argyll and Bute. Här bodde Breadelbane-familjen, av klanen Campbell. Idag ägs det av Historic Scotland och är öppet för besökande i sommarhalvåret.

Kilchum Castle

Foto: webshots.com

Comments
Postat av: Mammkatt

Okej, nu vill jag också åka till Skottland ...

Postat av: Annelie

Jag och min man ska till Skottland i sep på bröllop. Min största önska är att bo på ett slott.Kan du tipsa om något?

2007-01-16 @ 15:19:17
Postat av: Camilla

Vi ska till Skottland i sommar! Yeah!

2008-03-19 @ 14:23:51
URL: http://rainred.blogg.se
Postat av: jenny Wik

Underbart, jag skulle resa i morgon om jag hade tiden. Får planera in det framöver :)

2008-04-02 @ 22:51:37

Comment here:

Name:
Remember me?

E-mail address:

URL:

Comment:

Trackback