Akershus Fästning

Akershus slott och fästning är en av de betydningsfullaste fästningarna i Norgeshistorien, och mitt absolut favoritställe i staden. Det finns inget som slår en varm sommardag i fästningens gröna gräs med utsikt över Oslofjorden.

Strategiskt placerad på Akersnäset i Oslo hamn har den mer än 700 år gamla borgen överlevd flera belägringar, och den har aldrig intagits med makt av en fientlig utländsk armé.

Fästningens namn kommer av ”aker”, (från det fornnorska Akr) som betyder åker eller mark och ”hús”, som i borg eller kastell. Området är fortfarande militärt och vakthållet tar Hans Majestet Kongens Garde sig av. Försvarsmuseet, Hemvärnsmuseet och Försvarsstaben har dessutom lokaler här.

Efter att Oslo blev angripen av den upproriska norska adelsmannen Alv Erlingsson i 1287, och den gamla kungsgården inte kunde försvara staden påbörjade Håkon V Magnusson byggandet av en ny borg. Så småningom blev Akershus en stark fästning, och i 1308 motstod borgen för första gången en belägring, det var svenske hertigen Erik av Södermanland som gick till attack.

Upp igenom åren försökte flera svenska stormän och kungar mer eller mindre misslyckandes att inta borgen, bl.a. av Gustav Vasa.

Någon gång i början på 1500-talet slog blixten ned och förorsakade stora skador, och därmed var det en svag borg som försvarade sig mot danskarnas attack på 1530-talet. Detta visste dock inte kungen Christian II som ingick vapenvila med Mogens Gyldenstierne.

Under danskkungen Christian IV blev Akershus Fästning igen stark. Han ville ha borgen och staden närmare varandra och då gamla Oslo brann i 1624 beordrade han att den skulle återresas intill fästningsmurarna. Den nya staden (som idag är stadsdelen Kvadraturen) fick namnet Christiania. Silhuetten fästningen fick under Christian IV:s kommando, från medeltidsborg till renässansslott, är den vi än idag kan skåda på Aker Brygge.  

Mer info om öppningstider och aktiviteter finns att läsa här.

Akershus Fästningsområde

Kollage FF

Comments
Postat av: Cia

precis här i Oslo tillbringade vi vår sommarsemester, stekheta dagar, akkers brygge, alla resturanger och shopping i massor, vad kan man mer begära ???

Postat av: Fagber

I would suggest using shades of blue. Much more relaxing to look at.

2008-05-19 @ 13:05:49
URL: http://fagber.blog.ca

Comment here:

Name:
Remember me?

E-mail address:

URL:

Comment:

Trackback