640 meter över Aurland och 20120 kilometer från Tokyo

Tar man turen till Väst-Norge, till Sognefjorden, skall man inte missa senaste tillskottet på listan över världens underverk!

Sivilarkitekterna Todd Saunders och Tommie Wilhelmsen segrade i utmaningen att göra en utkikspunkt 640 meter över Aurlandsfjorden, och nu i juni öppnades den för publiken.

65115-607

Stämningen på den gamla Lærdalsvägen är magisk och utsikten från Stegastein (lokalt begrepp för naturligt ställe att stanna för att beundra utsikten) är milt sagt spektakulär. Endast på ett ställe berör den minimalistiska konstruktionen marken, ett medvetet val för att förstöra så lite som möjligt av naturen, under bygget. "Naturen först, arkitekturen sedan", var filosofin, och även om Saunders och Wilhelmsen lyckats med detta är utkikspunkten så vacker att man blir stum.

65115-60565115-60465115-60365115-602


När man väl är i området kan man dessutom benytta tillfället att köra genom Lærdalstunneln, världens längsta - och möjligen en av de vackraste - tunnel. 24,5 kilometer lång är den, och gör det möjligt att köra säkert mellan Norges två största städer (Oslo och Bergen) på vintern.

Tunneln är konstruerad för att öka koncentrationen till chauffören. Den är indelad i fyra sektioner, avdelade med stora ljussatta berghulor. Här kan ögonen få omväxling, och man kan dessutom stanna bilen om det behövs.

65115-606

Comments
Postat av: Heidi

Bor selv i Norge men faktisk ikke hørt om denne utrolig flotte utkikspunkt. Så roligt at lese det på en svensk blogg. Man får jo lyst å besøke Lærdalsveien. Lærdalstunnelen vet jag om, men har ikke besøkt den. Tenk så lite man ferierer i sitt eget land, man reser oftast utomlands.

2006-06-21 @ 19:25:32
Postat av: Bettina

Er selv norsk, og da er det litt morsomt å försøke og løfte fram Norge. Svenskene vet generelt veldig lite om landet i vest! :/


Comment here:

Name:
Remember me?

E-mail address:

URL:

Comment:

Trackback