100 % Norsk Design


Pur Norsk
Foto: Pur Norsk


Vad är typiskt norskt? Del II

Alf Prøysen er något av det norskaste vi norrmän vet. Han har skrivit några av de mest kära visorna och historierna vi har, och det är nog inte många barn – eller vuxna – som inte känner igen hans texter. I Sverige är han mest känd för Teskedsgumman, men detta är endast en figur i en lång lång rad.


Teskedsgumman

När julen nu närmar sig så är det Prøysens julvisor som klingar mysigast i mina öron. Låtar som Romjulsdrøm, Julekveldsvise och Musevisa, och den charmiga historien om Snekker Andersen og Julenissen är traditionella gengångare i det norska firandet.


Snekker Andersen Og Julenissen

Alf Prøysen växte upp på en liten husmansplats i Ringsaker (några mil norr om Oslo) tillsammans med föräldrarna och tre syskon. Han var lycklig som barn, och visade tidigt konstnärliga talanger. Han drömde om att måla men kom aldrig in på Konsthögskolan. I stället fick han, några år senare, publicerat ett dikt och en novell och resten är – som man säger – historia.


Alf Prøysen

Under sitt alltför korta liv – han dog i 1970, endast 56 år gammal – arbetade han stenhårt. Han författade, sjöng, var skådespelare och blev hela Norges farbror genom radions Barnetimen For De Minste. Tillsammans med bl.a. Anne-Cath Vestly och Thorbjørn Egner höjde han standarden för norsk barnlitteratur och hans verk är en fantastiskt rolig och fantasifull kulturskatt.

Till sist några visdomsord från Prøysens pyttelilla kloka gumma.

"Det är ingen sak att klara sig själv, även om man är liten, när man vet hur man skall behandla dem man möter", sade hon till sig själv. "De smarta skall man lura, och de fega skall man skrämma och de starka skall man klia bakom örat. Men för sorgsna människor är det endast ett råd som hjälper, och det är blåbär på pannkakorna."


Vad är typiskt norskt?

Frågan ställdes någonstans i en av inredningsbloggarna - jag minns faktiskt inte vilken. Men det fick mig att fundera. Många av oss bloggar en hel massa om den gustavianska stilen, ljust och fräscht. Och det slår mig plötsligt att den traditionella svenska inredningsstilen är totalt olik de traditionerna Norge har. Urinredningen i Norge kallas för bonderomantik, och den präglas av mörkare träslag och varma mörka färger - då särskilt djuprött.

Maihaugen

Vill man se typiskt norsk utan att åka landet runt, så är
Maihaugen ett perfekt ställe att åka till! Här har man gjort ungefär som på Skansen; samlat gamla byggnader från runt om i landet, och skapat ett friluftsmuseum. Sommaren är troligen den trevligaste tiden att besöka Maihaugen på, men helgen 2:e - 3:e december anordnas stor julmarknad, och har man vägarna förbi Lillehammer så är museet väl värt ett besök!

Här är lite av det urnorska som man kan se på Maihaugen:

Maihaugen
Foto: maihaugen.no

Vaser från världens alla hörn!

Holländska Hella Jongerius har gjort dessa vackra vaser för IKEA. De fyra vaserna har alla fått den samma, något traditionella vasformen, och därmed visas också vasernas individualitet bättre. Varje vas representerar en specifik del av världen. Varje mönster har dessutom blivit gjord med en egen keramikteknik, vilket visar hur många olikheter som finns inom keramikens värld.

Rätt kul, tycker jag, att Hellas andra produkter säljs för tusentals kronor runt om i världen, medan dessa vaser säljs för endast kr 379:- per styck. Hurra för massproduktion! :-)

Min favorit är den vita. Kan någon ge mig en sådan i julklapp, snälla?


IKEA PS
Foto: IKEA