Braille-vas

Kanadiske Jessica Lertvilai har designat denna vas. Mönstret i relief är kärleksord översatt till Braille. Med vasen vill hon visa att man kan korsa gränser med språk, konst och design!

65115-415

Foto: Jessica Lertvilai

Nitton tips för att hålla sig ung

Expressen publicerar en artikel med nitton råd för att bevara sin ungdom. Troligen funkar den, även om "dieten" nog till tider kan vara både svår och tråkig. Särskilt om man har en urge for sweets. Som jag.

Anyway, här är tipsen (återkommer med recept etc):

Klicka på bilderna för att se dem i större format!

1. Ät frukt och grönt i alla färger. Särskilt bra är kål, gröna blandgrönsaker och alger.2. Syrad mat som surkål är bra.3. Frossa i linser, bönor och sojaprodukter.4. Ät proteiner - som ägg, ljust kött, kyckling och fisk.5. Mumsa på mörk choklad.6. Använd nyttiga oljor som olivolja och linfröolja.7. Välj organiskt odlad mat.8. Maten ska vara så "ren" och lite processad som möjligt. Kokt är bättre än friterat och ångat bättre än stekt. Bilderna visar Nötter, Frukt och Grönsaker, Fullkornshavre, Fullkornsris, Fullkornsvete, Hirs, Korn, Majs, Quinoa, Mungbönor/böngroddar, Haricots Verts, Sojabönor, Adzukibönor, Senap, Rättika, Rädisor, Kikärter, Ärter, Linser, Svarta Böner, Skärbönr, Vita Böner, Limaböner, Pintoböner, Kidneyböner, Bruna Böner, Favaböner, Sparris, olika Juice.9. Krydda med vitlök, ingefära och chili.10. Drick rött vin hellre än vitt.11. Grönt te är nyttigt.12. Komplettera med vitamin- och mineraltillskott. Ginkgo Biloba, Ginseng, Fiskolja och Glukosamin är också bra tillskott.13. Tänk positivt. Befria din kropp från negativa tankar.14. Motionera.15. Utveckla din kreativitet och var flexibel.16. Odla din förmåga till kärlek.17. Behåll ett ungdomligt sinnelag.18. Håll själen i form, yoga och meditation är bra.19. Njut av din sexualitet. Beröring är nyttigt. Om du inte har ett aktivt sexliv, se till att du får massage.
Skotska slott

Skottland står väldigt långt upp på min lista över drömresmål. Mycket på grund av naturen men kanske än mer på grund av landets långa historia och många vackra slott. Det finns oändligt många att välja på, här är några.


Eilean Donan Castle
ligger i Loch Duich i det västra höglandet. Det ligger i närheten av landsbyn Dornie, och man kommer hit endast till fots via en bro.

Slottet bygdes i 1220 av Alexander II av Skottland och det sägs att Robert the Bruce gömde sig här när han flydde från engelska soldater.

Eilean Donan är en av Skottlands mest fotograferade platser och har varit med i filmer som Highlander, Loch Ness och The World Is Not Enough.

Numera är det klanen MacRae som äger slottet och antal invånare på ön är en!

Eilean Donan Castle

Foto: whiskymesse.at


Dunnottar Castle var en medeltidsborg, numera finns endast ruiner kvar. Det ligger nordöst i Skottland, i närheten av Stonehaven. Det mesta av arkitekturen är från 1200-talet men det finns ruiner från så långt tillbaka som 84 a.d.

Borgen har spelat en central roll i Skottlands historia på grund av dens placering, med vy över sjövägen till norra Skottland.

I 1990 spelades Hamlet in här, med Mel Gibson och Glenn Close.

Dunnottar Castle

Foto: clankeithusa.org


Drum Castle ligger i närheten av Banchory, i Abderdeenshire. Ursprungligen fanns här endast ett torn, rest av Richard Cementarius på 1200-talet, troligen ett av de äldsta i Skottland. Resten av slottet kom på 1600- och 1800-talet.

I 1323 gav Robert the Bruce slottet till William Irvine och fram till 1976 bodde Irvine-ätten här. Numera är det National Trust for Scotland som äger Drum och det kan besökas i sommarhalvåret.

Drum Castle

Foto: mishuna.image.pbase.com


Culzean Castle ligger i närheten av Maybole på Ayrshirekusten. Tidigare bodde Markisen av Ailsa här men, precis som Drum så är det National Trust for Scotland som äger det nu. Culzean (uttalas cul-ANE) byggdes på sent 1700-tal, på order av David Kennedy, tionde greven av Cassilis.

Amerikanska presidenten Dwight Eisenhower bodde här en kort period under andra världskriget, och när  familjen Kennedy donerade slottet till staten var det på villkoret att Eisenhower skulle få topplägenheten. Han bodde här i perioder senare, bland annat under sin tid som president.

Slottet är också känd för att vara avbildad på baksidan av fempund-sedeln i Skottland.

Culzean Castle

Foto: gla.ac.uk


Kilchurn Castle (uttalas kilHERN) är från 1400-talet och ligger i slutet på Loch Awe, i Argyll and Bute. Här bodde Breadelbane-familjen, av klanen Campbell. Idag ägs det av Historic Scotland och är öppet för besökande i sommarhalvåret.

Kilchum Castle

Foto: webshots.com

Snapalarm

Brandvarnare är kanske inte det första jag tänker på att köpa, dessutom har vi redan en som förhoppningsvis fungerar utmärkt. Fast denna äggformade lilla prylen var hur fin som helst! Med bara ett klick sätter man fast den direkt på lampsladden och slipper borra hål i taket. Finns i vitt och svart och kostar 349 kronor hos Designtorget.

SnapalarmSnapalarm

Foto: Snapalarm


Äntligen en snygg takfläkt!

När sommaren äntligen kommer till Norden och värmen sätter in, då är det SÅ skönt att sova med fläkt! Och det allra bästa är en fläkt i taket över sängen. Problemet är bara att alla jag hittat i Sverige är megafula! Idag hittade jag dock - oavsiktligt - den här vackra i borstad aluminium från The Moderna Fan Company. Och här är den på rea just nu.

Takfläkt

Foto: The Modern Fan Company


Fistel i Etiopien

I Etiopiens huvudstad Addis Ababa ligger sjukhuset Fistula Hospital, grundlagd i 1974 av australiensiskan Dr. Catherine Hamlin. Sjukhuset är det enda i världen som är specialiserat på att operera förlossningsskadade kvinnor.

En fistula, eller fistel är en skada som kan uppkomma i samband med långdragna förlossningar. I många utvecklingsländer är just detta ett problem eftersom få uppsöker sjukhus när de skall föda och fördi det är flickor helt ner i 10-års åldern utan kroppar som är redo för en födsel. När födseln tar tid och underlivet inte får tillräckligt med blod dör vävnaden. Där den döda vävnaden har varit bildas hål mellan tarm eller urinblåsa och slidan som i sin tur gör att flickan inte kan hålla kontroll på urin och avföring.

I Etiopien anses en flicka vara vuxen när hon får sin första menstruation. Kort därefter giftas hon bort och sedan tar det inte lång tid innan hon är med barn. Födseln kan vara upp mot en vecka eftersom barnet inte kan komma ut genom ett för smalt bäcken. Ofta dör barnet i livmodern, vilket kan vara enda räddningen för modern. Barnets huvud krymper ihop när det dör och då kommer det ut lättare.

Ofta blir flickorna dubbelinkontinenta. Detta gör att avföring och urin rinner ner för benen och gör spår efter henne där hon står och går. Värmen och bristen på tvättmöjligheter skapar en outhärdlig lukt som gör att både flickans man och hennes familj stöter bort henne. Vanligen tvingas hon iväg, ensam till en hydda utanför stan där hon får bo och klara sig själv. Uppskattningsvis drabbas ca. 12 000 flickor av fistel varje år i Etiopien.

Mellan 1200 och 1500 flickor, varje år, tar sig på något sätt till Fistula Hospital. Ofta får de sälja allt de äger för att få råd, ofta måste de tigga. Sjukhuset erbjuder gratis vård och ungefär 80 procent av flickorna blir återställda och vänder hem. De resterande, med för svåra skador, erbjuds att stanna kvar och arbeta. Antingen som skötare på sjukhuset eller som jordbrukare på en närliggande gård. Några av dessa har senare blivit framstående läkare som nu själva hjälper flickor i samma situation. 24 000 flickor har blivit friska!

Sjukhuset drivs av välgörenhet. Vill du, så kan du hjälpa! Hos
The Worldwide Fistula Fund kan man skänka pengar via PayPal. Hos Fistula Foundation finns fler sätt.

65115-1177
65115-117665115-1175

Mer information:
One By One - Funding care for women with fistula
Campaign to End Fistula - UNFPA
FN's lista över "tio historier världen borde höra mera om"
Etiopienfonden

Björnbärsdessert

Denna efterrätten såg otroligt frestande ut, björnbär är ett underskattad bär! Kocken bakom frestelsen är Torben Klitbo och hans mat kan njutas hos Cofoco i Köpenhamn.

Till 4pers.

300g björnbär
100g maräng

Glasyr:
3 ägggulor
2 msk. socker
½ vaniljstång 
250ml vispgrädde
1. Glasyr: Vispa äggulorna tillsammas med sockret tills de blir vitt och pösigt. Öppna vaniljstången och skrapa ur frönen i äggblandningen. Vispa grädden lätt och vänd försiktigt ned i äggsmeten. 

2. Altinera lager av krossade maräng, glasyr och björnbär i ett vackert glas.

3. Låt frysa i två timmar eller mer, sedan är det bara att servera.Foto: BoConcept

Fler läkra recept hittar ni om ni klickar här.