Klassikern som kom tillbaka!

Äntligen hittade jag favorit-barnsängen i en svensk webshop! Visst är den kostbar, men den kan användas helt upp i skolålder och därmed tycker jag att det definitivt är värt det. För inte att tala om all den tid och energi man sparar när man inte behöver byta ut sängen. :)

image1739

Mer norsk design

Från Årolilja Design kommer dessa ljuvliga vantar. Jättefina att bära en kald vinterdag, eller att bara ha liggande som ögongodis i hallen. Det finns mer vackert att titta på, på hemsidan, bl.a. supercoola smycken gjord delvis av tyg.


image1733
Foto: Årolilja Design

Uppdaterad: Namnet Årolilja har sitt ursprung från norska medeltiden. Trondheimsbandet Gåte har på sitt album "Jygri" (2002) med kärleksvisan Bendik og Årolilja. Det är en fantastiskt vacker - om än sorglig - låt, och det samma är videon. Jag återger texten också, så kan ni ju kolla om ni förstår något av medeltids-norska, haha.

Bendik rid åt Sølando
Ville han skoda møy,
Han var kje lagje te atte koma,
Difor so laut han døy
- Årolilja, kvi søve du so lengje

Om dagjen rid Bendik i skogjen ut,
og veider den ville hjort
om notti vitjar han jomfruva
med åst og elskogs-ord.

Inn kjem kongjens smådreng
Seie han tidend ifrå
Bendik trør Gullbrautine
Foruta kongjens råd

Olavkyrkja i Trondheim
Ho er tekte med bly.
Bendik sko inkje livi njote
om ho var tri gongjer ny


Danska smycken

Danska smyckesdesignern Lina Falkesgaard gör det stort i USA. I flera år har hon sålt smycken i Chicago, Massachusetts, Los Angeles och New York. Nyss designade hon manchettknappar åt miljöförkämparen Al Gore. Hennes design är modern, varje smycke har en historia och hon vet exakt vart alla material kommer ifrån - vilket verkar tilltala amerikanerna.

I Skandinavien har hon i flera år jobbat tillsammans med berömda Ole Lynggaard och precis som honom verkar hon hysa kärlek till vackra pärlor.

image1728
Foto: lina.dk

Unity necklace

Judendomen, Islam och Kristendomen är de tre stora religionerna som de största konflikterna i världen rör sig kring.

Daniel Franzén - prisbelönt formgivare - vill med smycket bidra till att skapa en vidgad förståelse mellan världsreligionerna. Bäraren av smycket ska sprida ett budskap om kärlek och fred. Säljs hos Accessoara, fast just nu är det slut tyvärr.

image1719
Foto: Accessoara

Lite bra länkar:


Inredning och design i Göteborg

Sköna Hem har listat Göteborgs bästa inredningsbutiker. Lysande tilltag och jag måste genast blogga om det, så att jag inte tappar bort listan. :)

1. Engelska TapetmagasinetHamngatan har ett fantastiskt urval av de vackrasta tapeter och textilier du kan tänka dig. Här hittar du bl.a. Designers Guild, Osborne & Little, Mulberry, Missoni, William Morris, Romo, Tres Tintas, Nina Campbell, Sandberg, Kenzo, Jane Churchill och Boråstapeter. Dessutom finns en syateljé och numera en internetbutik (woohoo yeehoo!).

image1717

2. Humanistisk, ekologisk och existensiell är nyckelord för NorrgavelMagasingatan. Möblerna är enkla, nordiska, funktionella och uttrycksfulla. Och Nirvan Richter är designern.

image1718

3. Iems, som ligger på Danska vägen har bl.a. Pappelina, Marimekko, Designers Guild, Mateus och Mairo i sitt sortiment.

4. Jag har missat Brand Design CenterSofierogatan. De säger sig vara en "unik designbutik med de bästa produkterna inom heminredning och design". Ptja, det beror väl på vilken smak man har, men gillar man exempelvis Poggenpohl, Bang & Olufsen, Tisettanta, Moooi, Gaggenau, Duravit och Brix så går man hit.

5. Nästa på listan är Fired Earth. Orkar man inte ta turen till deras showroom på Vasaplatsen kan man i lugn och ro handla online, även om urvalet förstås inte är lika stort då.

6. Krypton FormVallgatan säljer exklusiv design som t.ex. danska Georg Jensen och Eva Solo. Just nu funkar dock inte deras hemsida, vilket förstås är en besvikelse och ett stort minus (jaja, vet att det kan hända även den bästa men ändå).

7. Hos Grandma's, som också finns på Vallgatan (två flugor i en smäck) hittar du märken som Lexington, Englesson, Himla, Mateus och Green Gate.

8. Hos Unikt GlasKristinelundsgatan samlas kända och mindre kända konstnärer. Säger sig vara "Göteborgs ledande butik för konstglas". Några av konstnärerna är Mats Jonsson, Vivianne Karlsson, Katharina Rothfjell, Erik Höglund, Anders Solfors, Göran Wärff, Claes Uvesten, Marti Rytkönen, Lars Hellsten, Astrid Gate, Berit Johansson, Jan-Erik Ritzman, Bertil Vallien, Kjell Engman, Wilke Adolfsson, Ulrica Hydman-Vallien och Olle Brozén.

9. Designtorget är självklart med på listan. Butiken ligger på Vallgatan och här frodas verkligen fantasi och kreativitet. Varje vecka bedömer en jury om vilka produkter som skall få vara med i sortimentet - vissa finns kvar i flera år, andra byts ut efter bara några veckor.

10. Beslagsspecialisten Lundell & Zetterberg hittar du på Kaserntorget. De har en jättetråkig webbsida men stort sortiment.

11. Light Art på Kristinelundsgatan har inte fått ihop någon internettsida än, fast urlen är tagen så man kan väl hoppas... Här hittar du den lite mer speciella belysningen.

12. Marrakech DesignKaserntorget är vad det låter som; inredningsprylar med doft av tusenochen-natt. :-)

13. Pretty Home ligger på Södra Vägen och skryter med att vara ensamma i Sverige på hela Designers Guild sortiment. Nice. Har också egen syateljé och erbjuder homestyling och hembesök.

14.Västra Hamngatan ligger butiken Lerverk. Och butiksfronten i sig är tillräckligt för att man skall bli frestad. Här erbjuds nutida svenskt konsthantverk inom glas och keramik, allt som Hantverkskollektivets medlemmar arbetar med för tillfället.

15. Möbel-Shop Sven LarssonKungsgatan går du till om du vill köpa nordisk design. Tillverkar själv en stor del av sina möbler.

image1714

16. Antikhallarna hittar du på Västra Hamngatan, och här flöder det av antika skatter och samlarföremål på 10 000 kvadratmeter. Ha gott om tid.

17. Svenssons i Lammhult är självklart med. Butiken ligger på Järntorget och är proppfull med spännande nordisk design. Man kan också handla i deras webbshop, och på tal om det så har hemsidan blivit SÅ mycket bättre på senaste!

image1715

18.Ebbe Lieberathsgatan finns Axelsson & CO. Butiken ligger i en gammal biltvättsinrättning i Mölndal, och utställningen är sober med duktig ljussättning. Här finns möbler, textilier, belysning, tapeter och färg.

image1716

19. GranitVallgatan. Åh, jag älskar Granit! Varje gång jag kommer in hit och ser all smart förvaring väcks min pedantiska sida och jag bara myyyser.

image1713

20. Gröna Rummet på Drottninggatan är pytteliten och spejsad. Säljer plast och plexi. Har ingen hemsida. :-(

21. Övre Husargatan 32 husar Möbelgalleri Anna. Modern och exklusiv möbelformgivning. Hemsidan strular.

22. Bebop Antik finns på Kaponjärgatan (betyder?) och säljer coola möbler - helt enkelt.

image1712

Zara inspiration

Jag är såld! Det finns så mycket jag vill ha på Zaras sidor att min plånbok blir nervös.

image1694

Äntligen öppet

Zara Home har finally öppnat sin nätbutik, och det finns så mycket vackert där att jag blir alldeles yr. Jag återkommer med frestande bilder. Tills dess, njut av sovrummet härunder.

image1693
Foto: Zara Home