Jordgubbsmoussetårta

I anledning av den norska nationaldagen har jag precis rört ihop denna smarriga jordgubbsmoussetårta. Jag hade inte potatismjöl så jag använde vetemjöl i stället - det fungerade utmärkt. Och inte hade jag färska jordgubbar heller - de åt vi upp igår - så jag tog 500 gram frysta jordgubbar och rörde ner i smeten i stället. Också utmärkt.

Nu står tårtan i kylen och väntar på att bli ätbar. Under tiden har jag städat lite här och där - otroligt vad man kan få gjort när man sätter igång. Jag hann med att göra tårtan, städa köksluckorna, göra rent badrummet och surfa lite inimellan. Allt på samma gång. Simultankapacitet minsann!

Återigen, grattis på dagen Norge. Vi firar här hemma. Fast inte med norska flagg. Har faktiskt inga, skäms på mig. Firar ni?

***Uppdaterad*** Herregud, så god den tårtan var. Den måste ni bara smaka!!


image2001
Recept hämtad från ica.se

Vakre Hjem & Interiør

Nästa utgåva av Vakre Hjem & Interiør kommer på torsdag! Och då är det jag som står redo vid tidningshyllan för att köpa hem denna undervackra tidning. Den är visserligen norsk men det verkar inte hindra inredningsentusiaster Norden runt, den säljs i stora upplagor både i Norge, Sverige och Danmark. Och tillsammans med Interiør Magasinet i Norge och Lantliv i Sverige är den min absoluta favorit!

image1984

Här kommer en försmak av vad vi kan vänta oss i Vakre Hjem denna månad. Mycket trädgård och mjukrosa sommar.

image1985
Photo: Vakre Hjem

Ljuvliga Fyn

Nästan en vecka har gått sedan jag åkte iväg, och redan imorgon bär det hemåt till Göteborg. Och även om jag längtar hem till ljuvliga Götet så är det med viss sorg i hjärtat som jag denna allra sista gång lämnar lilla Årslev utanför Odense i Danmarks trädgård; Fyn.

Mamma och hennes goa sambo flytter till Norge om en månad och därmed är en lång epok över. Danmark har varit ett givet semesterland på sommaren och jag har lärt mig älska Danmark och danskarnas attityd. Jag kommer nog fortfarande att resa till Danmark men mer i andra hand, efter Sverige och nu Norge.

Här kommer lite bilder av hemmet på Fyn, och historien kring det.

image1965

Gården har fyra längor kring en innergård, vilket var en väldigt vanlig arkitekturtyp när den byggdes kring 1630. Tidens anda förstärks än mer av det traditionella korsvirket och av stråtaken. Här ovan ser ni gården i all sin prakt, med den stora trädgården som hör till.

image1964

Innergården är en ljuvlig oas för trädgårdsälskaren precis som för soltillbedjaren. Själv är jag den senare typen och många soltimmar har spenderats med att göra lite och ingenting.

image1966

Ingången till huvudhuset, badande i sol.

image1967

Ett par vallmor har letat upp sig bland en hög förgätmigej.

image1968

Ett vackert päronträd stod mitt i trädgården innan stormen kom och välte ner det. Nu finns en Magnolia där i stället.

image1969

En mysig sommarbok i en skön fåtölj under ett skuggande träd,. Då är sommaren som bäst!

image1970

Varje år föds en hög andungar under någon passande buske i trädgården. Och efter ett tag kan man skåda dem alla, spatserandes över gräset till ankdammen nederst i trädgården.

image1971

Trädgården i full blom!

image1979

En av längorna.

image1972

Stockrosor pryder väggen längs huvudhuset.

image1973

Nederst i trädgården finns ankdammen som skiljer trädgården från vägen.

image1974

Och här bor änderna!

image1976

image1978

image1981

image1982

image1983

En liten smakbit av inredningen. Det är från min mor jag har ärvt inredningsbacillen. :)

image1980

Slutligen, en vacker vinterbild.