Förnya möbler

Jag hittade lite bra tips hos alltombostad.se, på hur man enkelt kan förnya gamla möbler. Detta har jag letat efter ett tag, så nu snor jag glatt beskrivningarna och lägger in i bloggen - då finns det där när jag behöver det! ;-)

För att få ett bra resultat måste stolen vara i bra skick då du börjar måla. Se till att ytorna är släta och jämna samt att kanterna är runda och stickfria. Använd ett fint sandpapper. Borsta bort slipdammet från stolen och torka av med en trasa fuktad med lacknafta. Förseglar du kvistar i träet med kvistlack, slipper du gula genomslag på den målade ytan. Är stolen redan målad får du tvätta av den med målartvätt eller såpa. Avsluta med att sandpappra och damma av. Innan du börjar måla själva stolen bör du prova på en träbit vid sidan av så att du ser hur det blir.


Krackelering med akrylfärg
1. Grundmåla stolen med vit akrylgrundfärg. När ytan är torr sandpapprar du den med korn 180.

2. Måla på bottenfärgen med pensel.

3. Nu är det dags för krackeleringslacken. Stryk bara åt ett håll och försök att få ut lacken så jämnt som möjligt. Ett lager räcker. Lacket ska bara strykas på de ytor som du vill ska krackelera.

4. Du kan måla på toppfärgen då krackeleringslacket är helt torrt. Toppfärgen ska ha en annan nyans än bottenfärgen. Måla i samma riktning som lacket och var noga med att bara måla på samma yta en gång.

5. Sprickor bildas i ytan då färgen torkar. Det undre färglagret kommer då att lysa igenom sprickorna.

6. Använd ett fint sandpapper, korn 200-220, för att slipa ytan då färgen är helt torr. Måla avslutningsvis på ett par lager med klarlack för att skydda ytan.

 

Kamning med oljelasyr
1. För att grundmåla stolen använder du en matt oljebaserad bottenfärg. Färgen ska spädas med 10 procent lacknafta.

2. När färgen är torr sandpapprar du med korn 180.

3. Stryk på två lager bottenfärg på stolen.

4. När bottenfärgen är torr kan du måla på lasyren. Färgen får du genom att blanda färgpulver i ofärgad matt oljelasyr.

5. Nu kan du skapa mönster i färgen. Med hjälp av en ådringskam i stål ger du sitsen en flätad yta. Resten av stolen låter du vara omönstrad.

6. Vill du ha något annat mönster kan du experimentera med till exempel en plastpåse, svamp eller penslar. Lasyren torkar långsamt så det är ingen brådska. Du har åtminstone 90 minuter på dig att finslipa mönstret. Blir du missnöjd är det bara att sudda med penseln och börja om.

7. När du känner dig nöjd låter du färgen torka.

8. Stryk på ett avslutande lager med klarlack så skyddar du stolen.

 
Patinering med lack
1. Använd en förtunnad ljus bottenfärg att grunda med. Färgen förtunnar du med vatten. När färgen torkat sandpapprar du med korn 180 så att ytan blir slät.

2. Måla på minst ytterligare ett lager med bottenfärgen. Måla tunna lager. Det är bättre att måla flera tunna lager än ett tjockt

3. Låt bottenfärgen torka. Måla sedan på den mörka toppfärgen. Låt torka.

4. Använd stålull och ett terpentinbaserat möbelvax för att gnugga bort en del av toppfärgen. På så sätt får stolen ett slitet intryck. Vaxet gör att färgen lossnar lättare. Gnuggar du på stolens kanter och hörn ser förslitningen mest realistisk ut.

5. När du är nöjd låter du vaxet torka.

6. Vaxytan fungerar också som ett skydd för stolen så du behöver inte lägga på något klarlack. Med en mjuk trasa kan du polera upp stolen.

 

Träådring med akryllasyr
1. Grunda med vit akrylgrundfärg. När färgen torkat sandpapprar du med korn 180.

2. Stryk på ett par lager med matt akrylbaserad bottenfärg. Bottenfärgen ska vara ljus.

3. När färgen är torr kan du måla på lasyren. Den ska ha en mörkare nyans än bottenfärgen. Stryk ut ett jämnt lager och pensla i samma riktning som den kommande ådringen.

4. Använd ett ådringsverktyg för att få fram ådringen. Det är av gummi och har en halvrund räfflad yta. Dra verktyget över lasyren samtidigt som du gör små sakta rörelser i sidled. Mönstret kommer att likna ådringen hos en furuplanka.

5. Vill du att det ska se ut som riktiga plankor använder du en trälist som stödlinjal. På så vis får du tydliga avgränsningar.

6. Färgen torkar långsamt så du har minst en halvtimme på dig att finslipa mönstret. Blir du inte nöjd är det bara att släta ut lasyren med en pensel och börja om.

7. När stolen torkat stryker du på ett par lager skyddande klarlack.


Comments

Comment here:

Name:
Remember me?

E-mail address:

URL:

Comment:

Trackback